39

Nicklas &
Moderskeppet

Jim Östlund

Att skriva endast ett minne med Nico blir som att beskriva världen i enbart en färg.

Mina starkaste minnen och känslor med Nicklas är att han alltid hade och har hakan ute och garden nere. Tillsynes helt orädd för att få bokstavliga som bildliga käftsmällar. Han pushade gränserna med klädstil och, även om man inte förstod det då som tonåring, en ny sorts manlighet.

Kommer ihåg när han utmanade min grovhuggna bild av hur en man ska vara genom att predika att vi alla skulle ha porrpung. Det blev en hård argumentation i våra mailtrådar. En argumentation som han som vanligt vann genom tålamod. Jag har alltid i nära koppling till det jag just sķrev också älskat den sidan hos honom, att han trots att vi kraschat mot varandra med olika synsätt varit en så sjukt fin vän.

Personligen för mig som varit en stökig typ har han alltid varit ett moderskepp där jag fått känna mig bra. På det ämnet så har han en patologisk dragning till det skeva och smutsiga. Det går verkligen inte chocka honom.

När jag bodde i Örebro och tyckte att livet sög så åkte jag nästan varje helg till Nicklas i Hägersten. Där fortsatte han pusha mina gränser genom sina referenser till olika tidningar och idéer. Nicklas är den enda vännen som jag kunnat säga "god morgon" till genom att öppna en öl som frukost. En gång så åkte vi till vita bergsparken och var så kanon att vi rullade ner för backen där. Klockan var inte ens 15.

Sedan kom vardagen och han överpresterade som vanligt. Minns också när vi var på Buddha Bar tillsammans. Det var bara vi och 2 tjejer där i princip. Vi gick givetvis fram till dem och saker utvecklade sig väldigt väl. Sedan kom Nicklas av någon outgrundlig anledning in på könssjukdomar. Han rapade ur sig att det bara är bögar och afrikaner som får aids. Vi firade efterfesten ensamma. Han menade dock inget illa, utan han försökte på riktigt sig på en pedagogisk förklaring om hur det låg till enligt någon forskning. Han skrev nämligen en artikel för nöjesguiden. Men eftersom Nicklas är sämst på att manipulera och ivrig som fan att prata på riktigt och gärna med spets så blev det som sagt efterfest själva.

Men som en röd tråd genom fyllor, stök och argumentation har han alltid varit min "go to guy" när det kommer till känslor som behöver bollas. Han är inte bara ett socialt geni med aldrig skådad fingertoppskänsla av samtiden, han är även en genom varje fiber i hans kropp en otroligt vaken, empatisk och nyfiken person som jag sätter stor heder i att kalla min vän. ❤️

39